Na dzisiejszym spotkaniu naszego Centrum sprawdzaliśmy w jakich produktach znajduje się skrobia. Na początek dostaliśmy instrukcje do doświadczeń. Zawartość skrobi badaliśmy przy pomocy roztworu jodyny, wiedząc, że pod jego wpływem skrobia przybiera barwę granatowo-fioletową. Przedmiotem naszego doświadczenia były następujące produkty: ziemniak, korzeń pietruszki, płatki kukurydziane, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, ryż, cukier i sól. Zgodnie z naszą hipotezą skrobia znajduje się w: ziemniaku, korzeniu pietruszki, ryżu, płatkach kukurydzianych, mące ziemniaczanej i mace pszennej. Natomiast nie ma jej w cukrze i soli. Kolejnym etapem naszych badań było wykrywanie skrobi w liściach fasoli hodowanej w jasnym pomieszczeniu oraz w liściach etiolowanych. Po dodaniu roztworu jodyny i odczekaniu chwili, na obu liściach dostrzegliśmy ledwo widoczne granatowe zabarwienie. Oczekiwaliśmy zupełnie innych efektów. Spodziewaliśmy się, że "zielony" liść znacznie zmieni swoją barwę, natomiast barwa liścia etiolowanego pozostanie bez zmian. Zaciekawieni, szukaliśmy przyczyny takiego stanu rzeczy. Z materiałów otrzymanych z projektu dowiedzieliśmy się, że sytuacja taka zachodzi wtedy, gdy skrobia wyprodukowana na świetle nie uległa rozkładowi.
wtorek, 24 lutego 2009
Tajemnica fotosyntezy-skrobia jako substancja zapasowa u roślin
Na dzisiejszym spotkaniu naszego Centrum sprawdzaliśmy w jakich produktach znajduje się skrobia. Na początek dostaliśmy instrukcje do doświadczeń. Zawartość skrobi badaliśmy przy pomocy roztworu jodyny, wiedząc, że pod jego wpływem skrobia przybiera barwę granatowo-fioletową. Przedmiotem naszego doświadczenia były następujące produkty: ziemniak, korzeń pietruszki, płatki kukurydziane, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, ryż, cukier i sól. Zgodnie z naszą hipotezą skrobia znajduje się w: ziemniaku, korzeniu pietruszki, ryżu, płatkach kukurydzianych, mące ziemniaczanej i mace pszennej. Natomiast nie ma jej w cukrze i soli. Kolejnym etapem naszych badań było wykrywanie skrobi w liściach fasoli hodowanej w jasnym pomieszczeniu oraz w liściach etiolowanych. Po dodaniu roztworu jodyny i odczekaniu chwili, na obu liściach dostrzegliśmy ledwo widoczne granatowe zabarwienie. Oczekiwaliśmy zupełnie innych efektów. Spodziewaliśmy się, że "zielony" liść znacznie zmieni swoją barwę, natomiast barwa liścia etiolowanego pozostanie bez zmian. Zaciekawieni, szukaliśmy przyczyny takiego stanu rzeczy. Z materiałów otrzymanych z projektu dowiedzieliśmy się, że sytuacja taka zachodzi wtedy, gdy skrobia wyprodukowana na świetle nie uległa rozkładowi.
