sobota, 14 marca 2009

Badamy właściwości wody w naszej okolicy (14.02.2009r)

Na dzisiejszym spotkaniu naszego Centrum badaliśmy wodę pochodzącą z różnych źródeł: śnieg, woda ze szkoły, woda z dzielnicy Wrocławia- Gaju i woda mineralna- Żywiec Zdrój. Określaliśmy pH, badaliśmy jej twardość oraz obecność następujących substancji: amonu, azotynu, azotanu oraz fosforanu. Wyniki naszych badań przedstawia tabela zamieszczona na końcu posta. Na dzisiejszym spotkaniu miło spędziliśmy czas, jak również dowiedzieliśmy się co nieco na temat wody z naszej okolicy.







Rodzaj wody

Twaradość

pH 3,0-10

Amon NH4

Azotyn NO2

Azotan NO3

Fosforan PO4

Śnieg

1

6,5

0,4

0,01

1

<0,02

Woda z Gaju

15

7,5

0,2

0,01

20

<0,02

Żywiec zdrój

6

8

0,2

0,025

10

0,05

Woda ze szkoły

12

8

0,2

0,01

20

0,05